Ha ez az 5 dolog nincs rendben, nem tanulsz meg soha angolul

Sokan a nyelvérzékre fogják, ha nehezen megy a nyelvtanulás.

Igen, van aki könnyebben tanul nyelveket, de tényleg (csak) a nyelvérzék állna a háttérben? Nem hiszek ebben. Mi több, kifejezetten tudom, hogy nem így van.

Sikeres nyelvhasználótól – érdekes módon – sohasem hallottam még, hogy a jó nyelvérzékére fogta volna a nyelvtudását. Nem véletlen.

Megmutatom, mi az az 5 dolog, amivel rendben kell lenned ahhoz, hogy egy nyelvet (vagy bármit) meg tudj tanulni.

Környezet

Amikor elhatározod, hogy belevágsz a tanulásba, vizsgáld meg a környezetedet, helyzetedet. Biztosan most van itt az ideje a tanulásnak? Most a legalkalmasabb egy 2-3 évet átívelő folyamat beiktatása? Kik vesznek körül? Hol, hogyan élsz?

Ez a nulladik vizsgálódási pont, mert ha a körülményeid akadályoznak a tanulásban, a fejedre nő a feladat és csak frusztrált leszel. Gondolj csak bele: nem tudsz úgy tanulni, ha teszem azt napi 12 órát dolgozol, egész nap rohangálsz: gyerekeket logisztikázol, bevásárolsz, ügyeket intézel, majd mindezek végeztével fogmosás nélkül beájulsz az ágyba.

Mit tehetsz?

Ha már látod, mikor és hol ideális tanulnod, várd ki. Hidd el, ha a megfelelő időben vágsz bele a tanulásba, motiváltabb leszel, és gyorsabban fejlődsz.

Ha nincs időd kivárni az ideális időpontot, TEREMTSD MEG a feltételeket! Már az is jó, ha sikerül napi fél órát elkülöníteni egy héten kétszer. Ha elkezded ezt tudatosan megteremteni, észre fogod venni, hogy idővel ezt ki tudod terjeszteni a hét további napjaira is.

Mire vágysz? Fogalmazd meg!

Határozd el, pontosan MIT szeretnél elérni. Például ha előadásokat kell tartanod angolul, akkor egészen mást és máshogyan kell tanulnod, mintha az lenne a célod, hogy a céges levelezéseket angolul tudd intézni. Nyilván a kettőnek van közös metszete, hiszen az angol nyelvet mindkét esetben jól kell ismerned, de lesz olyan pont, amire az egyik esetben nincs szükséged, míg a másikban nagyon is.

Szóval ülj le magaddal és írd körül, mit szeretnél az angol nyelvvel elérni. Mire vágysz? Elismerésre a kollégáktól? Bizonyítani önmagadnak? Szórakoztató filmeket nézni angolul? Mi hajt a tanulás felé?

Módszer

Ha már tudod, hogy mit szeretnél elsajátítani, az a kérdés, tudod-e, HOGYAN tedd. Ha már megtanultál egy idegen nyelvet, akkor feltételezhetően tisztában vagy a tanulási stílusoddal, erősségeiddel, amikre építhetsz, és a módszerekkel, amik nálad működnek.

Ha viszont az angol nem az első idegen nyelved, vagy annyira más, mint amit eddig tanultál, akkor fel kell térképezned a viszonyotokat. Mi megy könnyen, mi nem? Milyen módszerrel tanulsz szívesen és milyennel nem? Ez akkor is aktuális, ha nem most kezded az angol tanulást, mert fény derülhet rá, miért volt lassabb a fejlődésed, mint azt magadtól várnád.

Javaslom, hogy próbálj ki több módszert, de amint ráakadsz egyre, ami jobban működik, mint bármi más, ne keresgélj tovább. Időt és energiát veszítesz egy esetleg annál is jobb módszer megtalálásával, pedig azt az időt és energiát már a konkrét tanulásba fektethetnéd.

Hit

Tanulhatsz akármilyen környezetben, tudhatod tű élesen, mit akarsz, megtalálhatod a legjobb módszert…. de ha nem hiszed el, hogy meg tudsz tanulni angolul, vagy hogy fejlődni tudsz, elmozdulni a jelenlegi szintedről, akkor nem is fogsz. Ezen a ponton szabotálod a sikeredet.

Vigyázz, az is pontosan ugyanezt eredményezi, ha azt nem hiszed el, hogy neked az angolra tényleg szükséged van. Vagy egy adott nyelvtani szerkezetre, vagy szóra, bármire. Ugye érted? Ha nem látod az értelmét, értékét, nem fogod elsajátítani. (Ezért fontos a 2-es pont.)

Tehát tedd fel magadnak a kérdést: AKAROD és ELHISZED, hogy meg tudsz tanulni angolul? Ha esetleg “nem” lenne a válaszod, de azt érzed, hogy ennek ellenére mindenképp szükséged van az angolra, akkor lépj vissza az előző pontra, és keress olyan módszert, amelyről elhiszed, hogy el tud repíteni a vágyad betelejsülése felé. Ha a módszerben hiszel, az már fél siker. Segítségével megérkezik a magadba vetett hited is. Tapasztalatból mondom.

Identitás

Akkor tudsz bármit is elsajátítani, ha minden porcikáddal érzed, hogy az a dolog az életed része. Eggyé válsz vele. Esetünkben: nem kérdés számodra, hogy angolul fogsz megszólalni, ha eljön az ideje. Mert az angol te vagy (mostani helyzetedből nézve: “az angol te leszel” – de érzed, hogy ez eljön).

Ez hasonlít a hithez, de több annál. Nem csak hiszed, hogy meg tudod tanulni, de TUDOD is, hogy elválaszthatatlan vagy a tudástól. Néha megfakulhat, de attól még a tiéd. Együtt lüktettek, az angol és Te.

A Levelty módszert úgy alkottuk meg, hogy tanulásra motiváljon, hogy a lehető legtöbb módon segítse a fejlődésedet. Ha tudod MIT akarsz tanulni, MIKOR, MIÉRT, akkor a HOGYAN már remélhetőleg nem lesz kérdés. Ha még nem próbáltad ki a Levelty módszert, tedd meg most. Nézd meg ezekkel az INGYENES leckékkel, HOGYAN működik, milyen eredményeket tudsz elérni vele. >>

A bejegyzés szerzője

Gönczy Edit vagyok, angoltanár 20 éve, tudom, mi okoz problémát és nehézséget az angolul tanulóknak. Küldetésem, hogy minél több embert megtanítsak magabiztosan beszélni angolul. Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni egy idegen nyelvet, csak meg kell találni a számára működő módszert. Éppen ezért tananyagaim rendkívül változatosak, praktikusak, és sokaknak nyújtanak sikerélményt.

Magyarország angol kiejtéstanáraként emlegetnek még sokan, esetleg így vagyok számodra is ismerős. A Bar-ANGOL Program kitalálója, megvalósítója, és a beszédfejlesztő blog szerzője is vagyok, könnyen lehet, hogy elsősorban innen ismersz.