5 leggyakoribb nyelvtanulási nehézség

Így kerekedj rajtuk felül!

1.

Nem jó a memóriám

     Tudod, többféle memória létezik. Van, aki könnyebben jegyez meg verbális dolgokat, van, akinek a vizuális memóriája jobb, de van olyan is, aki mozdulatokat tud pillanatok alatt ellesni és hibátlanul leutánozni.

     A nyelvtanuláshoz a verbális memóriára van szükség. Igaz?
De mi van akkor, ha nem ez a te erősséged? Képzeld, jó hír: a különböző memóriatípusok összekapcsolhatók, és egymást támogathatják.

     Mondok egy példát. Ha meg szeretnél jegyezni tíz szót, az ​​​​​nem megy olyan egyszerűen. De ha ezt a tíz szót egy-egy mozdulathoz vagy képhez kötöd, máris könnyebb dolgod van.

     Az agyunk pedig csodásan szolgál minket: képes arra, hogy egy idő után az eredetileg megtanulni kívánt dolgokat hozza csak elő, amikor szükség van rájuk, azt a lépést kihagyja, hogy előhívja azt a dolgot is, amihez kötöttük.​​

     Tehát ha a memóriádra panaszkodnál, tudd, hogy az fejleszthető, ez nem akadály ahhoz, hogy jól tudj angolul.

2.

Nincs időm

     Oké, ez lehet valós probléma. De csak addig az, amíg nem tartod fontosnak a fejlődésedet. Abban a pillanatban, hogy megszületik az őszinte elhatározás, hogy megtanulsz angolul, az idő melléd áll.

     Innentől kezdve az az idő, amit TV nézéssel, fészbukozással, egyéb időrabló tevékenységekkel töltöttél, hirtelen felszabadul. Te magad csodálkozol rá, hogy eddig is rendelkezésedre állt ez az idő, csak a prioritásod nem az volt, hogy ezt angolozásra használd.

     Nem a levegőbe beszélek. Számtalan esetben láttam ezt bekövetkezni. Például egy ismerősöm lányánál, aki mindig rohant és félvállról vette az angolt. Egy napon azonban kiderült, hogy külföldre küldi a főnöke egy hónap múlva. Mit gondolsz, mi történt? Hirtelen, misztikus okoknál fogva 😉 keletkezett napi két órája a tanulásra.

     Tehát igazából a „nincs időm” probléma mögött mindig más probléma áll. Az ismerősöm lányánál például a valódi motiváció hiánya volt a gond. Nálad mi?

3.

Eltűnt a motivációm

     Ha már a motivációt emlegettük, nézzük is ezt meg tüzetesebben.

     Miért is veszítheted el a motivációdat?

     1. Nem tűzöl ki célokat a nyelvtanulás során, ezért csak úgy szétfolyik az egész. Nem tudod, honnan hová tartasz.

     2. Nem tudod, milyen módszer való neked, és belefogsz mindenfélébe. Az idő meg csak megy, de te toporgsz egy szinten. Ez elkeserít és azt a hibás(! )következtetést vonod le, hogy veled van a baj.

     3. Valaki a fejedbe ültette valamikor (akár te saját magad), hogy neked ez úgysem fog menni. Ezek a negatív gondolatok sokkal többet ártanak, mint gondolnád. Hogyan motiválhatna bármi, ha te magad nem hiszed el, hogy neked sikerülhet az angolt jól megtanulni? Így egy idő után – főleg ha ez az idő téged látszik igazolni – lemondasz az álmodról.

     Szóval azt javaslom, nézd meg, mi az, ami lelkesít, ami miatt meg akarsz tanulni angolul. Ha megvan, ezt a célt sose veszítsd szem elől. Keresd meg azt a módszert, amivel ezt el tudod érni, és onnantól már ne térj le az útról. A sikerélmények visznek majd tovább.

4.

Megrekedtem egy szinten

Az egyik legkeserűbb nyelvtanulói helyzet az, amikor azt érzed, hogy akármit csinálsz, nem mozdul a tudásod. Nem érzed, hogy fejlődsz.

Ezt nemes egyszerűséggel egy kamuflázs jelenségnek szoktam hívni, mert egy sor dolog rejtőzködik mögötte. Mert a megrekedtség érzése valaminek a következménye.

Az biztos, hogy a motivációd drasztikusan csökkent. Ezáltal nem is tanulsz úgy, ahogy kellene.

1 – Lehet, hogy nem a te szintednek megfelelő tananyaggal próbálkozol (túl magas, vagy túl alacsony a szint)

2 – Lehet, hogy nem a neked való módszerrel tanulsz

3 – Lehet, hogy nem rendszeresen tanulsz és folyamatosan felejtesz (mert jól jegyezd meg: vagy fejlődsz, vagy felejtesz, de stagnálás nincs!)

Szóval ha úgy érzed, nem haladsz, nézd meg, a fenti három pont közül melyik igaz rád, és azon változtass.

5.

Egyedül nehezen tanulok

     Sokan futnak neki a nyelvtanulásnak egyedül. Gyakorló nyelvtanulóként és nyelvtanárként azt mondom, nem lehetetlen egy nyelvet egyedül megtanulni, de százszor gyorsabb valaki irányítása alatt. Főleg ha ez az első idegen nyelved.

     Egy jó tanár mindig tudni fogja, hogyan építse fel a tanulásodat, és hogyan hozza ki belőled a legjobbat. Folyamatosan fenntartja a motivációd, mert úgy és olyat tanít, ami neked tetszik.

     Ezért fontos, hogy ha egyedül vágsz bele a tanulásba, akkor mindenképp tudatosan, módszertanilag jól felépített online tanfolyamot válassz.

Ha vagy már alapfokú szinten angolból, mindenképp ajánlom, hogy próbáld ki a te szintedhez készült Levelty novella-alapú tanfolyamunkat. Mi motiválunk, támogatunk, és segítünk szintet lépni.

A bejegyzés szerzője

Gönczy Edit vagyok, angoltanár 20 éve, tudom, mi okoz problémát és nehézséget az angolul tanulóknak. Küldetésem, hogy minél több embert megtanítsak magabiztosan beszélni angolul. Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni egy idegen nyelvet, csak meg kell találni a számára működő módszert. Éppen ezért tananyagaim rendkívül változatosak, praktikusak, és sokaknak nyújtanak sikerélményt.

Magyarország angol kiejtéstanáraként emlegetnek még sokan, esetleg így vagyok számodra is ismerős. A Bar-ANGOL Program kitalálója, megvalósítója, és a beszédfejlesztő blog szerzője is vagyok, könnyen lehet, hogy elsősorban innen ismersz.