Hogyan égess be egy nyelvtani szerkezetet?

A nyelvtan tanulás olyan, mint egy új kapcsolat. Megismerkedsz az új szerkezettel egy óvatlan pillanatban. Először észre sem veszed, hogy besétált az életedbe, de amikor feltűnik, elkezded vizsgálgatni. Egyre nagyobb vágyat érzel, hogy minél jobban megismerd, kiismerd, de minél több időt töltesz vele, annál rejtélyesebbnek és bonyolultabbnak tűnik.

Eljön vajon az az idő, amikor lelki társak lesztek és úgy élsz együtt vele, mintha mindig is életed része lett volna?

Szeretném, hogy így legyen, ezért megmutatom neked, mi kell ahhoz, hogy ez megtörténjen.

1. lépés
Ismerkedés
Amikor egy új nyelvtani szerkezet az utadba kerül, először nem is biztos, hogy ezt észreveszed. 1-2 szerkezet rejtőzködik, főleg az angolban, mert ebben a nyelvben sok szót sok dolog kifejezésére használunk.

Mutatok egy példát:

If only I had a car. – Mit jelent ez a mondat? Rakjuk csak össze szavanként:

if – ha

only – csak

I had – nekem volt

a car – egy autó

Ha csak nekem volt egy autó??? Na ez meg micsoda? Itt jön képbe a nyelvtani tudás: ha tudod, hogy az “if only” azt jelenti “bárcsak” és tudod, hogy utána múlt időbe kell tenni az igét ahhoz, hogy egy jelenre vonatkozó óhajtást fejezz ki, akkor talán sikerül lefordítani megfelelően: “Bárcsak lenne egy autóm!”

Mindez azonban nem ment volna, ha nem tudnád, hogy itt egy nyelvtani szerkezet rejtőzködik. Igaz?

2. lépés
Tanulmányozás
Már tudod, hogy egy új, izgalmas és gyümölcsöző kapcsolat elé nézel az új ismerőssel, de mit kezdesz vele?

Jól ki kell ismerni. Tudj meg róla minél többet. 3 dolgot mindenképp:

1 – hogy néz ki (=milyen szavakból tevődik össze, azokból melyiket ragozzuk, mi a helyes szórendje)

2 – mikor használjuk, azaz milyen esetei vannak és mik a kivételek

3 – hogyan kell kiejteni – mely szavait ejtjük ki érthetően és melyeket harapjuk el

Ezeket ki is írhatod magadnak, de ennél fontosabb, hogy a következő lépést tedd meg:

3. lépés
Randi
Már tudod, milyen külső és belső értékekkel rendelkezik újdonsült ismerősöd, de ha nem találkozol vele eleget, minden, amit megtudtál róla, a feledés homályába vész.

Mit tegyél?

Törekedj rá, hogy minél többször lásd. Ha lehet, memorizáld is azokat a mondatokat, amelyekben találkoztál vele. Minél több ilyen mondat van a repertoárodban, annál könnyebben szólalsz meg angolul, hiszen beszéd közben nem kell tételesen összeállítanod a mondatokat, elég csak előugrasztani egy bevésődött példamondatot és behelyettesíteni az ottani szavakat azokkal, amiket te használni akarsz.

Hogy mondjak egy példát is:

Nincs olyan ember a földön, aki a Pretty Woman c. film egyik betétdalát, az It must have been love-ot ne ismerné. Ezt a szerkezetet ezen példamondat alapján már tudod is. Hogy lesz ebből saját mondat?

Ha az

It must have been love. = Bizonyára szerelem volt.

Akkor a

He must have been a lawyer. = Ő bizonyára ügyvéd volt.

Ez működik, de ehhez az kell, hogy ezzel a szerkezettel sokat találkozz, mert úgy csípőből előjön.

4. lépés
Házasság
Itt az idő, el kell kötelezned magad az új nyelvtani szerkezet mellett, el kell kezdened vele együtt élni. Más szóval, használnod kell a mindennapjaidban. Már nem elég csak nézegetni, hanem aktívan alkalmazni kell. Néha vissza-vissza lehet térni a Randi lépéséhez, hogy ne fakuljon meg a tudás, de mindig cél a mielőbbi és többszöri alkalmazás.
Mivel meglehetősen kevés lehetőség van arra, hogy egy adott szerkezettel sokszor találkozz értelmes szövegkörnyezetben, létehoztuk a Levelty Books módszert. Nézd meg, hogyan lehet azt elérni, hogy egy szerkezettel megfelelő mennyiségben találkozz, és mi hogyan segítünk hozzá ahhoz, hogy be is égessük a szerkezet használatát a memóriádba.

A bejegyzés szerzője

Gönczy Edit vagyok, angoltanár 20 éve, tudom, mi okoz problémát és nehézséget az angolul tanulóknak. Küldetésem, hogy minél több embert megtanítsak magabiztosan beszélni angolul. Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni egy idegen nyelvet, csak meg kell találni a számára működő módszert. Éppen ezért tananyagaim rendkívül változatosak, praktikusak, és sokaknak nyújtanak sikerélményt.

Magyarország angol kiejtéstanáraként emlegetnek még sokan, esetleg így vagyok számodra is ismerős. A Bar-ANGOL Program kitalálója, megvalósítója, és a beszédfejlesztő blog szerzője is vagyok, könnyen lehet, hogy elsősorban innen ismersz.