Hogyan szeress meg egy rettegett nyelvtani szerkezetet

Minden angolul tanuló életében eljön az a pillanat, amikor összefut egy olyan nyelvtani szerkezettel, ami megtorpantja. Mert az nehéznek, logikátlannak, befogadhatatlannak tűnik.

Sokan ezen a ponton feladják a tanulást, és megbélyegzik az angolt azzal, hogy „megtanulhatatlan nyelv”.

Ha még neked nem jött el ez a pillanat, olvasd el ezt a cikket, hogy tudd, mit tegyél, amikor óvatlanul rád támad. Ha pedig már eljött, akkor most be ne csukd ezt az oldalt, mert mutatom, hogyan lendülhetsz át ezen a nehézségen.

Ne hasonlítsd az anyanyelvedhez

Vegyünk egy példát: a rettegett igeidők. A magyarban van egyetlen jelen idő, egyetlen múlt és egyetlen jövő (bár ez is kihalóban). Az angolban ezzel szemben van tizenkettő! Te jó ég! Hogy lehet ezt ép ésszel felfogni?!

Megnyugtatlak, fel lehet. 🙂 Azért tartasz az igeidőktől, mert azt gondolod, hogy a magyarhoz kell viszonyítani. És úgy ijesztő, mert akkor azt látod, mennyire eltér a kettő.

De ne így állj hozzá! Hadd hozzak egy párhuzamot. Ha csak a sétát és a futást ismernéd, mint testmozgás, borzasztó rémisztő lehetne megtapasztalni, hogy létezik táncolás, korcsolyázás, guggolás, vagy harcművészet. De ezeket mind meg lehet tanulni, és nem kell hozzájuk a sétára vagy a futásra támaszkodni, igaz?

Épp ezért vedd fel azt az attitűdöt, hogy az igeidők rendszere egy természetes része a nyelvnek, mind külön-külön megtanulható, mint a mozgások különböző formái. Csak jó tanár kell hozzá és kitartó gyakorlás. És ünnepeld a nyelvek sokszínűségét, ne keseregj rajta.

Nézd rendszerben

Egy másik kulcs a nyelvtanhoz – az igeidőkhöz is – a rendszerben látás. Óriási segítség az, ha átlátod, mi hogyan illeszkedik az angol rendszerébe. Akkor látod, hogy milyen gyönyörű logika húzódik a rendszer mögött. 🙂

Mert minden nyelvtani elem vezér-logikája azonos egy nyelven belül. A szépsége ennek az, hogy amint mögé tudsz nézni egy-egy szerkezetnek és észreveszed ezt a vezér-logikát, nem lesz olyan nyelvtani eset, ami kérdőjeleket hagyna a fejedben. Már ezért megéri, nem?

Sok ember mondja magáról, hogy nem elemző típus, nem szereti azt, ha a nyelvtan el van magyarázva, mert úgysem érti a magyarázatot. Rendben, így is lehet tanulni, de ez esetben is meg kell érezni a vezér-logikát.

Keresd mindenhol

Oké, már elfogadtad, hogy attól szép az angol, hogy más, mint a magyar. Azt is megfogadtad, hogy keresed a nyelv logikáját. De vajon ez elég? Persze, hogy nem.

Nagyon fontos, hogy egy-egy újonnan megismert szerkezetet jól kiismerj. Játszd azt, hogy minden olyan szövegben, amit olvasol vagy hallasz, vedd észre az adott szerkezetet. számold össze, hány olyat szúrtál ki.

Ha van lehetőséged rá, akkor nézd meg, milyen mondatokban fordul elő, milyen apróságok derülnek még ki róla, amit eddig nem tudtál. Ez azért fontos, mert ezerszer többet ér, ha te magad vonsz le következtetéseket egy szerkezet alakjáról vagy használatáról, mint ha mindent a szádba rágna valaki.

Persze az jó, ha utána van hol megnézned, jó-e a következtetésed, de a sorrend ez legyen: először próbáld TE megfejteni, utána ellenőrizd magad.

Törekedj a sikerélményre

Tudtad, hogy minden olyan esemény, ami sikerélményhez kötődik, az szélsebesen és végérvényesen ragad meg a memóriádban?

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ne csak pozitívan állj egy új szerkezethez, hanem teremts olyan helyzeteket, ahol sikeresen be tudod azt vetni.

Ez lehet egy bejegyzés egy FB csoportban, ahol angolul kommentelsz. Vagy írsz egy emailt, amiben felhasználod. Vagy akár lehet az is, hogy felfedezed egy szövegben, mint ahogy az előző pontban javasoltam.

A lényeg, hogy a sikert mindig koronázd meg valamilyen jutalommal. Egy finom kávé, egy esti film, bármi. Megérdemled.

 

Ugye látod, hogy ha így tanulsz, imádni fogod minden pillanatát, mert a nyelv érted van, és csak meghódításra vár.

A bejegyzés szerzője

Gönczy Edit vagyok, angoltanár 20 éve, tudom, mi okoz problémát és nehézséget az angolul tanulóknak. Küldetésem, hogy minél több embert megtanítsak magabiztosan beszélni angolul. Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni egy idegen nyelvet, csak meg kell találni a számára működő módszert. Éppen ezért tananyagaim rendkívül változatosak, praktikusak, és sokaknak nyújtanak sikerélményt.

Magyarország angol kiejtéstanáraként emlegetnek még sokan, esetleg így vagyok számodra is ismerős. A Bar-ANGOL Program kitalálója, megvalósítója, és a beszédfejlesztő blog szerzője is vagyok, könnyen lehet, hogy elsősorban innen ismersz.