Meg kell nekünk tanulni az angolos hanglejtést?

 

Utazol a buszon. Elmerülsz a gondolataidban, de egyszer csak arra eszmélsz, angolul beszél valaki valahol a közeledben. Nem érted, miket mond, mert nem is hallod a szavakat. Mégis tudod, hogy angolt hallasz. Kutakodsz és rálelsz a hang forrására: angol turisták: hol a térképüket bogarászva tanakodnak, hol az ablakon kémlelnek kifelé fürkésző tekintettel.

Ha nem is hallottad, miről beszélnek, honnan tudtad, hogy angolok? És ez számít a te szempontodból?

Minden nyelvnek megvan a sajátságos hangzása. Ahogy a magyarnak, úgy az angolnak is. A hangzást két dolog adja: az egyik az, ahogy a hangokat ejtjük, a másik pedig az, ahogy a mondatokat. Ehhez nem kell érteni, ki mit mond, hiszen a nyelv zeneiségéből ismered fel magát a nyelvet.

A kérdés az, mennyire fontos ezt egy nyelvtanulónak tudni. Mennyire fontos az, hogy átvedd Te is az angol zeneiségét? Elvégre megértenek akkor is, ha kifogástalan a nyelvtanod és gazdag a szókincsed. Számít egyáltalán, hogyan hangzik az, amit mondasz?

Miért fontos az, hogyan hangzol, amikor angolul szólalsz meg?

lapos = unalmas
Mi magyarok meglehetősen lapos hanglejtéssel beszélünk. Az angolok ennél sokkal nagyobb hangterjedelemben nyilatkoznak meg. Ez azt jelenti, hogy a mély sokkal mélyebb, a magas sokkal magasabb, és képesek a mondat legmagasabb és legalacsonyabb hangját egy szón belül produkálni. Ha nem használod az intonációd (a hangsúlyozást, hanglejtést), akkor egy idő után egy angol fül képtelen lesz figyelni arra, amit mondasz. A monoton hanglejtés (mert a magyar hanglejtés elég monotonnak tűnik egy angolnak) előbb-utóbb unalmassá válik. Ezt pedig nem akarod, igaz?
lapos = érthetetlen
Még nagyobb probléma az, hogy ha nem játszol a hangoddal, nehezen, vagy akár egyáltalán nem értenek meg. Ez azért van, mert a hanglejtés is hordoz információt, nem is keveset. Egyes esetekben a hanglejtés megváltoztatja egy mondat értelmét.

Ha lapos hanglejtéssel beszélsz, az akár azt az üzenetet is hordozhatja, hogy nem érdekel, amiről beszélsz – vagy rosszabb esetben: nem érdekel maga a beszélgetőtársad. Ez kellemetlen helyzetekbe sodorhat, amit jobb inkább elkerülni.

Rendben, érted, hogy fontos a hanglejtés. Hogyan sajátítsd el? Ez tűnhet nyelvtanulóként az egyik legnehezebb feladatnak. Ne aggódj, rengeteg módja van annak, hogy sikerüljön Neked is. Íme néhány:
háttérben angol szóljon
Ne becsüld le annak a jelentőségét, hogy passzív módon angolt hallgatsz.

Akármilyen tevékenységet is végzel, ha nem zavar a háttérzaj, ez a “zaj” legyen mondjuk egy angol rádió (a neten számtalan lehetőséget találsz, a lényeg, hogy legyen benne beszéd is).

Ezzel lehetőséget biztosítasz arra, hogy tanulás nélkül is a fejedbe kússzon az angol dallama.

angolul nézz filmeket

Ezt a tanácsot már számtalanszor hallhattad. Most azt emelném ki, hogy engedd át magad az angol zeneiségének, amikor egy filmet nézel. Ennél a pontnál még az is lényegtelen, hogy használsz-e feliratot, vagy sem, és ha igen, akkor magyart vagy angolt.

Ha pedig tetszik, ahogy egy szereplő kimond egy mondatot, mondd utána, vedd át a hanglejtését. A film azért jó erre, mert a szövegkörnyezetet is látod, így biztosra mehetsz, mit akar a beszélő kifejezni. Nem véletlenül tartalmaznak a Levelty tananyagok is szövegkörnyezetből ismert mondatokat a kiejtés gyakorlására.

legyél aktív megfigyelő

A passzív hallgatással és a filmekből ellesett egy-egy mondat ismétlésével ráérzel az angol hanglejtés ízére. Azonban ahhoz, hogy minden helyzetben odaillő, angolos hanglejtéssel szólalj meg, ahhoz érdemes ismerni az angol hanglejtés alapszabályait. Ha nincs konkrét forrásod, ahol ennek utána tudsz nézni, akkor figyeld meg: tudatosan hasonlítgass össze angol mondatokat és próbálj meg rájönni magadtól a szabályokra. Ha nincs erre időd vagy ambíciód, ebből a Levelty cikkből megtanulhatod. (A cikk magyarázatot, feladatokat és videós gyakorlást tartalmaz.)

Egy példa a megfigyelésedhez: tudtad, hogy az angolok a mondatok legutolsó fontos értelemmel bíró szavát hangsúlyozzák a legjobban?

Pl. ebben a mondatban: “It’s time to read, I think.” a leghangsúlyosabb szó a ‘read’.

A Te feladatod: figyeld meg hogyan kap hangsúlyt, és milyen lesz a mondat hanglejtése ezáltal!

A bejegyzés szerzője

Gönczy Edit vagyok, angoltanár 20 éve, tudom, mi okoz problémát és nehézséget az angolul tanulóknak. Küldetésem, hogy minél több embert megtanítsak magabiztosan beszélni angolul. Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni egy idegen nyelvet, csak meg kell találni a számára működő módszert. Éppen ezért tananyagaim rendkívül változatosak, praktikusak, és sokaknak nyújtanak sikerélményt.

Magyarország angol kiejtéstanáraként emlegetnek még sokan, esetleg így vagyok számodra is ismerős. A Bar-ANGOL Program kitalálója, megvalósítója, és a beszédfejlesztő blog szerzője is vagyok, könnyen lehet, hogy elsősorban innen ismersz.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük