Paleo nyelvtanulás: egyszerű, mint a barlangrajz

Az ősember “napjának fénypontja” az volt, amikor esténként összegyűltek a tűz körül és a mesélő belefogott hátborzongató, érzelmes vagy éppen nevettető történetébe. Ez összekovácsolta a törzs tagjait és segített szembenézni az élet kihívásaival. Az ősemberek tűz körüli történeteiből kristályosodtak ki a mítoszok, melyek magyarázattal szolgáltak a világegyetem és a természet működésére, az ember feladatára. 

Alapvető igénye van az embernek arra, hogy történeteket hallgasson. Miért? Mert a történeteken keresztül megélhetjük önmagunk. Tanulhatunk belőlük anélkül, hogy személyesen kéne szembenéznünk a mesés viszontagságokkal. A saját tapasztalataink kivetülését látjuk bennük.

A történetek táplálják a lelkünket,  szórakoztatnak, de legfőképpen elgondolkodtatnak.

Szerinted miért óriási kincs neked, nyelvtanulónak a történetmesélés?

Játsszunk egyet! Mondok öt szót, jegyezd meg őket! De a szólistát csak egyszer olvashatod el és akkor is gyorsan!

rágó, levél, megérint, alvó, rögtön

Oké, most fordulj el, hogy ne lásd a szavakat és mondd vissza őket. Aztán gyere vissza és olvass tovább.

Nos, hogy ment? Vissza tudtad mondani a szavakat? Sokat kellett gondolkodni?

Nézzük meg ezt a gyakorlatot máshogy. Olvasd el a következő szösszenetet és utána mondd vissza az öt szót.

“Jack hirtelen megérintette az alvó kutyát. Az rögtön felugrott így Jack el tudta venni a levelet, amin addig a kutya feküdt. Elolvasta, majd kivette a rágót a szájából és visszaragasztotta vele a borítékot.”

Most mondd vissza az öt szót! Sőt, menjünk tovább: mondj még szavakat, amelyek a történetrészletben voltak a kijelölt ötön kívül.

 

Hogy ment? Ugye hogy most erőlködés nélkül sikerült visszamondani a szavakat? Még többet is, mint amennyit eredetileg kértem.

Mi az oka ennek? Bizton állíthatom, hogy nem az, hogy varázsütésre szuper-memóriád lett.

Inkább ez:

Ha történetbe ágyazva tanulsz valamit, óhatatlanul elképzeled magad előtt a történéseket. A képekről pedig tudjuk, hogy sokkal több információt képesek hordozni, mint a szavak. Ha visszagondolsz a képre, amit alkottál, miközben olvastad a történetet, gondolkodás nélkül elő tudod hívni a történetbeli szavakat is.

miért jó még történeteken keresztül tanulni?

Íme néhány ok:

Ok #1

Hadd emeljem ki mégegyszer, mi a történetek elsődleges fontossága: képszerűvé teszik a tanulást. Mennyivel jobb ez, mint egy száraz lista, nem igaz?

Ok #2

A történetek annyira érdekesek tudnak lenni, hogy szívesen foglalkozol velük. Ez egy csapásra semlegesíti a “tanulás unalmas” hiedelmet.

Ok #3

A kedvenc okom következik: míg a listaelemek, nem összefüggő, egymással kapcsolatba nehezen hozható dolgok pusztán a rövidtávú memóriádba kerülnek, addig a történeteken keresztül megszerzett tudás a hosszútávú memóriában is gyökeret ver. Pl. biztos, hogy egy hét múlva is emlékezni fogsz a fenti kis sztorira.

Ok #4

Gyakran előfordul, hogy egy történetből egy-egy mondat annyira megfog, hogy azonnal megjegyzed. Fogadjunk, hogy kedvenc filmjeidből vagy könyveidből simán idézel. Ezek a mondatok aranyat érnek egy nyelvtanulónak, mert bármikor csípőből be tudod ezeket vetni, folyékonyan, hibátlanul, gondolkodás nélkül. Ez pedig azonnali önbizalmat ad és növeli a magadba vetett hitedet.

Érted már, miért történeteken keresztül tanítunk a Levelty Books tananyagaiban?

Száműzzük az erőlködést, tanulásra motiválunk, és gyorsítjuk a memorizálást.

Gyorsabban és tartósabban tanulsz.

A bejegyzés szerzője

Gönczy Edit vagyok, angoltanár 20 éve, tudom, mi okoz problémát és nehézséget az angolul tanulóknak. Küldetésem, hogy minél több embert megtanítsak magabiztosan beszélni angolul. Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni egy idegen nyelvet, csak meg kell találni a számára működő módszert. Éppen ezért tananyagaim rendkívül változatosak, praktikusak, és sokaknak nyújtanak sikerélményt.

Magyarország angol kiejtéstanáraként emlegetnek még sokan, esetleg így vagyok számodra is ismerős. A Bar-ANGOL Program kitalálója, megvalósítója, és a beszédfejlesztő blog szerzője is vagyok, könnyen lehet, hogy elsősorban innen ismersz.

A bejegyzés szerzője

Szabó Kisanna vagyok. Az angol egészen kicsi korom óta az életem szerves része, csakúgy, mint az irodalom, az írás: irodalmár-nyelvtanár családból származom, s örököltem mind az érdeklődést, mind a motivációt. Éltem és tanultam az USA-ban és Nagy-Britanniában, számos nemzetközi művészeti és oktatási projektben dolgoztam - angolul.

A nyelvismeret átadásával az emberek kezébe hasznos eszközt adok, ezért is szeretek tanítani. A mondás nagyon találó, hogy „ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy”. Hiszek az élményszerű nyelvoktatásban - ennek is köszönhetem kiváló eredményeimet és azt, hogy az óráim kitűnő hangulatban telnek. A leveltybooks-szal mindenki számára elérhető, izgalmas, érdekes, ugyanakkor tartós eredményeket hozó módját kínáljuk az angoltanulásnak – a nyelvtanulást, olvasásélményt egyesítve.