Biztos, hogy a Neked való módszerrel tanulsz?

A szomszéd fűje zöld. Mindennél zöldebb. A szomszéd állandóan kint tollászkodik a kertjében és lerí róla, hogy büszke arra a gyepre. Nézed, nézed, és azt mondod: “Oké, a kertje zöldebb, de nehogy már angolul is ő tudjon jobban!”

Most abban szeretnék Neked segíteni, hogy megtaláld azt a módszert, amivel a legeredményesebben tanulhatsz meg angolul. Ne csak nézd, ahogy a “szomszédaid”, vagyis más tanulók könnyedén veszik az akadályokat, míg Te lassabban haladsz. Aztán Rád bízom, hogy utána a gyepápolásban is megtaláld a legjobb megoldást. 🙂

Kísérlet

Mielőtt bármit mondanék, ugorjunk bele egy kísérletbe.

Mutatok egy angol mondatot, amit meg kell jegyezned. Egy idézet a Hidden Movements c. Levelty regényből. A magyar fordítását ideírom, hogy a kísérletbe ne zavarjon be:

Most van itt a lehetőségem, hogy rendbe tegyem a dolgaimat, én meg egyből beleesek a csapdába, pont a békésebb és kiegyensúlyozottabb élet küszöbén.

1

Arra kérlek, olvasd el magadban ezt a mondatot ötször:

Now is my chance to clean up my act, and I am falling into the pit straight away, right at the threshold of a more peaceful and balanced life!

Megvagy? Akkor most takard le a mondatot és mondd vissza magadtól.

Hogy ment?

2

Menjünk tovább. Most hallgasd meg a mondatot ötször:

Megvagy? Akkor most mondd vissza magadtól.

Ez hogy ment?

3

Most pedig játszd el ezt a mondatot ötször. Legalább gesztikulálj, amikor hangosan próbálgatod kimondani.

Now is my chance to clean up my act, and I am falling into the pit straight away, right at the threshold of a more peaceful and balanced life!

Megvan az öt? Akkor most nem nézve az írott szöveget mondd vissza magadtól.

Most hogy ment?

Mostanra már biztosan jobban vissza tudod mondani a mondatot, mint első olvasatra. A kérdés viszont ez: mi segített a legtöbbet?

Amikor olvastad a szöveget?

Amikor hallottad a szöveget?

Amikor gesztikuláltál hozzá?

Ez most nagyon fontos. Ha ezt meg tudod állapítani, fontos felfedezést teszel a tanulási stílusodról. Ha pedig tisztában vagy azzal, melyik a preferált tanulási stílusod, aszerint kezdesz tanulni és szárnyakra kap a fejlődésed. Gyorsabban fog nőni a tudásod, mint a szomszéd fűje.

tanulási stílusok

Amikor tanulási stílusokról beszélünk, több kategorizálás is felmerül. Van, ami az egyén nyitottságát veszi alapul, de van olyan is, ami a lelki állapotot, vagy a pszichés hozzáállást. Ez mind nagyon fontos, a Levelty Klubban ezt is kifejtjük, de ami mindennek az alapja az a “VAK modell” hármas tagolása. Ezeket mutatom meg most.

Vizuális típus

Jellemzők

Szeretik a képeket, illusztrációkat megnézni.

Emlékeznek arra, hol látták az információt, amire emlékezni szeretnének (pl. “tudom, hogy ott volt a lap jobb felső sarkában”).

A színek, elrendezések segítik a tájékozódásban (pl. ezt a blogcikk is azért színes és tagolt, hogy a vizuális típusnak könnyebb legyen az információt befogadni és eltárolni).

Olvasáskor elképzeli, amit olvas.

Így tanulj, ha vizuális típus vagy

Készíts tervet, mit fogsz a tanulásra kijelölt idődben megtanulni, és azt írd is le. Amikor kész vagy, húzd ki az elvégzett feladatot a listáról.

Nyugodt, rendes környezetben tanulj, mert a rendetlen környezet látványa elvonja a figyelmed.

Amikor magadnak készítesz tanulási jegyzetet, az legyen tagolt, színessel emeld ki a lényeget, és ha lehet, képet, ábrát, grafikont, rajzot illessz oda. Használj aláhúzásokat, nagybetűs kiemeléseket. Egy dologra figyelj: csak annyi kiemelést, színt, stb. használj, amennyitől még nem lesz kusza a jegyzet.

Használj kártyákat a tanuláshoz, ill. a különböző helyekre felragasztott cetlik is sokat segítenek. Pl. ha a bejárati ajtóra kiteszed a “hét kifejezését”, akkor minden alkalommal, amikor elmész otthonról ill. megérkezel, látod. Így rögzül is.

Auditív típus

Jellemzők

Azt szereti, ha elmondanak neki dolgokat, mint azt, ha leírják.

Arra emlékszik jobban, ami beszélgetés közben hangzik el, mint amit olvas valahol.

Szereti ha szól zene a háttérben tanulás, beszélgetés közben.

Legtöbbjük sokat beszél.

Így tanulj, ha auditív típus vagy

A környezetedet úgy alakítsd ki, hogy ne legyen zajos, de halk, szövegmentes zene szóljon a háttérben.

Nagyon fontos, hogy sose magadban, hanem a tananyagot hangosan kimondva tanulj! Sőt, az is nagyon hatékony, ha hallhatóan eltúlzod a hanglejtést beszéd közben, mert így jobban beléd vésődik.

Ha teheted, társakkal együtt tanulj. Beszélgessetek, szóban “rágjátok át” a tanulnivalót, hangosan gyakoroljatok. Ha erre nincs lehetőséged, akkor képzelj magad mellé egy tanulótársat, és hangosan beszélj “hozzá”.

Nagyon hatékony számodra, ha felveszed hangrögzítővel a tanulnivalókat. Arra figyelj, hogy ezek ne különálló szavak legyenek, hanem teljes mondatok. Az auditív típusnak a hanglejtés (zeneisége miatt) is a memorizálás folyamatát segíti.

Kinetikus típus

Jellemzők

A mozgás az örömforrás.

Képtelen hosszú ideig egy helyben ülni.

Egy eseményből leginkább a mozdulatokra emlékszik, mintsem arra, hogy ki beszélt, vagy mit mondott.

Gyakran hiszik azt róla, hogy nem figyel, mert közben ezt-azt csinál (de valójában ő így figyel).

Így tanulj, ha kinetikus típus vagy

A környezetedet úgy alakítsd ki, hogy ne legyen mozgó tárgy, ember a környezetedben, mert elterelik a figyelmedet (ill. a tanuláshoz szükséges mozgást majd Te hozod be).

Járkálj tanulás közben!

Amikor tanulsz, gesztikulálj sokat. Ha a tanulnivalód lehetővé teszi, játszd el. Pl. amikor egy cselekvő igét tanulsz, testeddel mutasd is a cselekvést, miközben mondod a szót.

Iktass be rendszeres extra mozgásszüneteket a tanulásba igény szerinti időközönként (ha épp az jó akkor akár 5 percenként), amikor egészen más mozgást végzel, mint addig (pl. 1-2 guggolás).

Az is nagyon hatékony, ha olyan mozgással kötöd össze a tanulást, aminek nincs köze a tananyaghoz, de mégis mozgás. Pl. labdát dobálsz és mindig, amikor elkapod, mondasz egy mondatot.

Szuper, megnéztük, melyik típusnak hogyan célszerű tanulni. De hogyan tovább?

Először is állapítsd meg, Te melyik típusba tartozol. Ehhez elsősorban önmegfigyelésre van szükség (a fent meghatározott jellemzőket vizsgálva), de rendelkezésre állnak különböző tesztek is. Azt fontos tudni, hogy nincs tisztán egyik vagy tisztán másik csoportba tartozó ember. Mindenki minden érzékszervét használja az információk befogadására, a kérdés igazából az, melyik a domináns.

Ha megállapítottad a Te dominanciádat, vizsgáld meg, milyen módszerekkel tanulsz. A baj sosem az, ha más típusnak megfelelő technikákat is alkalmazol, mert minden összeadódik és az elmélyítést segíti. Baj akkor van, ha a Te tanulásodat segítő technikákat pont nem használod.

 

Azt tudtad, hogy a Levelty tananyagok mindhárom tanulási stílusnak megfelelő módszereket alapból tartalmazzák?

  • A vizuális tanulókat segítjük színekkel, kiemelésekkel, látványos nyelvtani magyarázatokkal.
  • Az auditív tanulóknak hangjátékszerű hangoskönyvet és hangosan ismételhető videós hanganyagot készítünk.
  • Kinetikus tanulóinknak pedig az interaktív magyarázó és gyakorló feladatok segítik a beépülést.

Az már csak hab a tortán, hogy mindez egy olyan izgalmas történetbe ágyazódik, hogy maga az élmény, ami a tanulással jár, rádob egy lapáttal a tanulási folyamat eredményességére.

A bejegyzés szerzője

Gönczy Edit vagyok, angoltanár 20 éve, tudom, mi okoz problémát és nehézséget az angolul tanulóknak. Küldetésem, hogy minél több embert megtanítsak magabiztosan beszélni angolul. Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni egy idegen nyelvet, csak meg kell találni a számára működő módszert. Éppen ezért tananyagaim rendkívül változatosak, praktikusak, és sokaknak nyújtanak sikerélményt.

Magyarország angol kiejtéstanáraként emlegetnek még sokan, esetleg így vagyok számodra is ismerős. A Bar-ANGOL Program kitalálója, megvalósítója, és a beszédfejlesztő blog szerzője is vagyok, könnyen lehet, hogy elsősorban innen ismersz.