6+1 technika, hogyan gyakorold az angol nyelvtant, ha alig van időd leülni is

“Hát jó persze, én is sok mindent akarok. 
Csak éppen se időm, se energiám rá.”

Például van, hogy nem tudod az angol nyelvtan gyakorlását beszuszakolni a életed rohanós pörgős rendszerébe?
Összegyűjtöttem 6+1 technikát, amit bevethetsz ha úgy érzed, nincs elég időd gyakorolni a nyelvtani szerkezeteket.

Ha Te is ebben a cipőben jársz,
ez a cikk fordulópont lehet a fejlődésed tempójában!
/Ha nem, akkor is!/

FONTOS!

Ez a 6+1 technika nagy változásokat hozhat Neked, de csak akkor, ha nem spórolod el a tanulás részét!

Ahhoz, hogy be tudj gyakorolni nyelvtani szerkezeteket, először meg kell őket értened, át kell rágnod magad rajtuk.
Tehát: ülj le, tölts el a gyakorolni kívánt nyelvtannal annyi időt, hogy megértsd a használatát. Ez elkerülhetetlen. Különben mit tudnál gyakorolni, nem igaz?

Ha elmélyülten figyelsz, egy-egy eset megértése nem is vesz olyan sok időt igénybe.

Ha ez aktívan benne van a tudatodban, akkor kezdődhet a gyakorlás! 🙂

Tipp #1:
Monoton tevékenység közben hallgatni

Tipp #2:
Holtidők
(
mert azok azért vannak)

Rendszeresen sportolsz? Szoktál járni futni, evezni, kondizni? Netán takarítasz néha? 😉

Ha ezeket vagy ehhez hasonló monoton tevékenységet végzel (tehát közben másra is tudsz koncentrálni sérülés nélkül), akkor hallgass a megtanult anyaghoz szorosan kapcsolódó hanganyagot!

Nem véletlen, hogy a Levelty-nyelvtanfolyamok mindegyik leckéjéhez tartozik hanganyag: hangoskönyv és példamondatok a nyelvtani esetekkel – így el tudod magaddal vinni, és pl. sportolás közben hallgatni. 

Így két legyet ütsz egy csapásra: egészségesebb leszel és az angoltudásod is fejlődik. 🙂

Akérmennyire feszített is az életviteled, azért biztosan a Te rohanó hétköznapjaidban is vannak olyan 10 percek, amikor éppen nincs lefoglalva az agyad – állsz a dugóban, vagy éppen a buszon/metrón utazol, esetleg leugrasz a boltba venni egy kávét vagy ennivalót. Ezt az időt is kihasználhatod.

Ha például a boltban a pénztárnál állsz sorban, idézd fel azt a nyelvtani szerkezetet, amit gyakorolni szeretnél, és nézz szét magad körül.

Alkoss mondatokat a fejedben! Például:

‘There are some people in the line in front of me.’
‘I can see some apples, but I can’t see any kiwis.’

Az agyad ezzel a módszerrel is kontextusba teszi a gyakorolnivalót, és legközelebb sokkal hamarabb és ösztönösebben hívja elő a tudást.

Tipp #3:
A jó öreg cetlizés

Tipp #4:

Kapcsold a reggeli/esti rutinodhoz

Egyszerű de nagyszerű technika, és könnyű rutinná tenni. 

Írj fel példamondatokat az adott nyelvtani szerkezettel post-itekre vagy cetlikre és helyezd el őket olyan helyeken, ahol sokszor megfordulsz. 

Például az otthonod különböző pontjaira, a kocsidba, az íróasztalodra vagy akár a pénztárcádba. 

A lényeg, hogy minden alkalommal amikor meglátsz egy cetlit, olvasd fel magadnak a rajta lévő példamondatot és ha megteheted, mondd ki hangosan.

Ezzel könnyedén be fog égni a tudatodba az adott nyelvtan használata.

Gimnazista vagy egyetemista korodban volt olyan, hogy hajnalokig fent maradtál, vagy hajnalban keltél, hogy még óra előtt tanulj? Ha igen, Neked melyik jött be? Lefekvés előtt fogott jobban az agyad vagy rögtön felkelés után?

Nem kell órákat elvenni az estéből vagy a reggelből, de nem érdemes elszalasztani a lehetőséget a gyakorlásra. Építsd bele a reggeli vagy esti rutinodba (vagy ha úgy érzed mindkettőbe)!

5 percnél nem is kell több idő erre. Például az újonnan tanult nyelvtannal minden nap lefekvés előtt/felkelés után írj 3 példamondatot fejből. Ezeket később újra át is nézheted.

Tipp #5:

Várd, mikor használhatod újra!

Tipp #6:

Hallgasd!

Ha a mindennapjaidban sokat használod az angolt, például munka közben, akkor ez a módszer Neked rendkívül hatékony lesz.

A lényege, hogy készülj tudatosan rá, hogy bevethesd a gyakorolni kívánt nyelvtant.

Az is előfordulhat, hogy éppen nem lesz rá aznap alkalmad. 
De azzal, hogy állandóan ott figyel a pörgő agyad sarkában, várva, hogy mikor sütöd el, sokkal hatásosabban égeted be, mint gondolnád.

És ha még használod is, az az igazi! 🙂

Azzal, hogy nem csak olvasod, de hallgatod is a tananyagot, több érzékszerved vesz részt a tanulási folyamatban és gyorsabban beépül a nyelvtani szerkezet használata. Ezért fontos, hogy olyan tananyagokat válassz, amelyekhez hanganyag is tartozik, olyan, amelyet nem csak felolvasnak, hanem a szövegnek megfelelően életszerűen adnak át.

A hallgatást akár össze is kötheted a reggeli vagy esti rutinodba integrált gyakorlással. Ha ehhez saját példamondatokat használsz, amihez ugye nincs hallgatható szöveg, akkor kimondathatod valamilyen text to speech programmal. Csak be kell írnod a példamondatot vagy szöveget, és szoftver kimondja Neked.

Összefüggő szöveg gyakorlására nem alkalmasak ezek a szoftverek (mert a mondatokat nem értelmezik, csak kimondják, tehát intonációt, a beszélő szándékát nem tudják átadni), de 1-1 mondat felolvastatásához nagyszerűek. Ilyen program például a Naturalreaders vagy a TTSReader.

Tipp +1: Adj hozzá még egy érzékszervet!

Minél több érzékszervedet használod egy új nyelvtan gyakorlása során, annál gyorsabban és sikeresebben fog az aktív tudásod részévé válni.

Ezért gyakorlás közben a példamondatokat vagy magyarázatokat olvasd fel magadnak hangosan, ismételd, mondd ki! Eleinte furcsa lehet, de sokaknak nagyon hasznos: kösd valamilyen mozdulathoz a tanulnivalót, ami az előhívásnál tesz majd neked jó szolgálatot.
Egyszerű módszer, és bármelyik előző technika kiegészíthető vele.

Te melyik technikát használod már ezek közül? És melyikkel bővíted a repertoárod? Vagy lenne még további tipped? Írd meg hozzászólásban!

A bejegyzés szerzője

Gönczy Edit vagyok, angoltanár 20 éve, tudom, mi okoz problémát és nehézséget az angolul tanulóknak. Küldetésem, hogy minél több embert megtanítsak magabiztosan beszélni angolul. Hiszem, hogy mindenki képes megtanulni egy idegen nyelvet, csak meg kell találni a számára működő módszert. Éppen ezért tananyagaim rendkívül változatosak, praktikusak, és sokaknak nyújtanak sikerélményt.

Magyarország angol kiejtéstanáraként emlegetnek még sokan, esetleg így vagyok számodra is ismerős. A Bar-ANGOL Program kitalálója, megvalósítója, és a beszédfejlesztő blog szerzője is vagyok, könnyen lehet, hogy elsősorban innen ismersz.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük